domingo, 4 de noviembre de 2012

COMPETÈNCIA COMUNICATIVA



COMPETÈNCIA COMUNICATIVA
A la classe de COED hem estat parlant de la competència comunicativa. I es pot definir com tot allò que un parlant necessita saber per comunicar-se de manera eficaç en contextos culturalment significants.

Quan parlem d'eficàcia, ens referim a que darrere de qualsevol acte de parla hi ha un objectiu, llavor si anem directament a aconseguir el nostre objectiu. Tothom quan parla ho fa per aconseguir allò que vol. Direm que és un comunicador eficaç quan ha aconseguit allò que pretenia.

I quan ens referim a contextos culturalment significants volem dir que a la nostra cultura occidental hi ha uns cànons establerts per adreçar-nos a algú (no parlem de la mateixa manera a un professor que a un amic). Ens hem d'adaptar a cada context i cada situació. Això s'aprèn a través de l'experiència.

A continuació explicaré els components de la competència lingüística:
  • Competència lingüística-gramatical
 Fa referència al domini del codi lingüístic. (S'ocupa del nivell fonològic, morfològic, sintàctic, lèxic i semàntic).
  • Competència sociolingüística
 Fa referència a les regles socioculturals d'ús i està relacionada amb els elements adequats per a cada situació. (Dialectes i registres). És a dir domina l'ús col·loquial, estàndard, especialitzat...
  • Competència discursiva
 Fa referència a la combinació de formes gramaticals i significats per aconseguir un text coherent i cohesionat en qualsevol gènere.
  • Competència estratègica
 Es refereix a les estratègies de comunicació verbal i no verbal.

No hay comentarios:

Publicar un comentario