sábado, 24 de noviembre de 2012

FLUXOGRAMES



FLUXOGRAMES

Els fluxogrames són eines que serveixen per representar un procediment i resoldre el dubte. És una bona eina per els mestres perquè serveix:

-Per planificar tasques pròpies relacionades amb el desenvolupament de la seva feina.

-Ensenyar als alumnes aquesta eina, i tenir present que l'eina és un bon mitjà per aprendre i practicar per la presa de decisions, resolució de problemes, planificació, organització, triar l’ informació necessària, definició d'ordres i instruccions, compliment de normes i estructures.

Podeu fer els fluxogrames en aquesta pàgina: GLIFFY


Els fluxogrames tenen uns símbols establerts. 







 


USOS EDUCATIUS
Permet planificar tasques pròpies d'un mestre i és un mitjà per aprendre i practicar amb la presa de decisions i resolució de problemes.

Os ensenyo aquí quin fluxograma vam fer a classe de Gtic. 



MAPA CONCEPTUAL



MAPA CONCEPTUAL


Els mapes conceptuals ens ajuden a organitzar els nostres coneixements i ampliar la nostre perspectiva sobre un tema.
Per fer un  mapa conceptual s’ha de seguir diferents estadis, que són:

  • Selecció i jerarquització de conceptes.
  •  La relació que hi ha entre els conceptes. 
  •  Representació gràfica adequada.
És doncs, un procés que facilita un aprenentatge significatiu en la mesura en que ens ajuda a integrar els nous coneixements en els nostres esquemes mentals.
Ens permet representar de manera gràfica un text o els coneixements que tinguis.



Hi ha una idea central i les altres van enllaçades a traves de connectors.
El programa que vam utilitzar a classe és gratuït i molt fàcil de fer servir, Cmap Tools.

USOS EDUCATIUS
Permet planificar i esquematitzar les nostres tasques de mestre, i alhora, poden ser d’interès per els alumnes ja que és una bona manera de aprendre a planificar l’ informació.

Aquí tenim un exemple fet a classe sobre el text del Dinar de Nadal:

PREZI



PREZI

En aquesta classe ens van explicar un nou programa per fer presentacions.
És una eina que serveix per fer presentacions on-line. Per crear treballs en una finestra. Permet crear presentacions no lineals que podem utilitzar el zoom en un mapa visual.
No té diapositives. Pot ser privat o públic. Les divisions les fan amb formes, l'ordre amb el path, permet representar continguts utilitzant metàfores visuals.
Podem posar fotos, vídeos, lletres diferents, etc.

USOS EDUCATIUS
És per estudiar ja que pot ajudar a organitzar idees, formular conceptes. També pot servir pels mestres, per explicar temes difícils d'entendre de forma clara i amena.
 
Aquí os motro un prezi  on explica què és, quina diferència hi ha entre el prezi i el Power Point i les seves característiques.



viernes, 23 de noviembre de 2012

BON COMUNICADOR



Decàleg del bon comunicador

Primerament, desprès d’haver llegit el llibre: Com parlar bé en públic dels autors Joana Rubio i Francesc Puigpelat, en petits grups vam crear el nostre decàleg del bon comunicador. Però una vegada acabada l’activitat la vam posar en comú amb la resta de companyes, i entre totes vàrem crear un definitiu. 

Per ser un bon comunicador...

1. Tenir clares les quatre preguntes bàsiques: 

  • Què? 
  • Qui? 
  •  Com? 
  •  Per què?

2. Domini de la llengua. 

3. Positivisme.

4. Retroalimentació amb el públic “Feedback”.

5. Ser natural: no memoritzar el discurs.

6. Elaboració d’un guió. 

7. Domini del llenguatge no visual. 

8. Domini de la veu, volum i velocitat i vocalització. 

9. Ser clar, concís i precís. 

10. L’ humor


Les característiques del bon comunicador són molt diverses, existeis un ventall molt ampli, tot depén del públic, del gust i de la situació. 
En termes de la comunicació en general NO parlem de CORRECTE O INCORRECTE  sinó de GRAUS D'EFICÀCIA.

sábado, 17 de noviembre de 2012

SAE



ESCOLA NADAL
Un dia a l’Escola Nadal

L’escola Nadal es troba situada a Sant Feliu de Llobregat. En aquesta escola trobem educació infantil i educació primària. Aquesta escola és pública i per tant, més aviat, trobem a persones d’un nivell adquisitiu mig- baix.

Un cop presentada l’escola, explicaré com es l’edifici d’educació infantil: està format per dues classes per curs i cada classe dona a un petit jardí. També a l’edifici i ha una classe de psicomotricitat i una altre d’informàtica.


La classe de psicomotricitat l’utilitzen els alumnes de p3 i p4. Els de p5 ja fan educació física.
 a la classe d’informàtica, no hi ha ordinadors. És una pissarra digital on veuen vídeos o contes digitals.


L’EDIFICI D’INFANTIL
Al ser la tardor, tota l’escola està decorada amb tota mena d’elements propis d’aquesta època de l’any.

A l’entrada de l’edifici ens trobem un petit rebedor.  Guarnit amb fulles seques, carbasses, castanyes i contes i poemes d’aquesta època de l’any.





El passadís que va a donar a les aules, les parets estan decorades amb petits dibuixos que han fet els nens i han pintat i on també han enganxat la seva fotografia.
Les columnes estan decorades amb fulles de la tardor.




En aquesta imatge on surten els nens de p3, mostra com al passadís que van a parar a les aules hi ha els penja-robes de cada nen amb el seu nom.
Aquí deixen la motxilla i la jaqueta i es posen la bata qui no la porta de casa. 
Les aules per dins estan comunicades entre elles. I totes les classes disposen d’un lavabo.
ELS ERIÇONS
LA CLASSE DE P5-B



DIJOUS
9.00-11.00
Llengua
11.00-11.30
Pati
11.30 – 12.30
Educació física
12.30- 15.00
Menjador
15.00- 15.45
Activitat
15.45- 16.30
Música

ELS ERIÇONS

A l’entrada de la classe em vaig trobar una tauleta plena d’ eriçons, contes, revistes i tota mena d’objectes que recordessin als eriçons.


Comença el dia a l’escola Nadal
Dijous 15 de novembre
La professora, en aquest cas l’Anna, va a recollir els nens al pati. Hi ha pintades unes ratlles a terra amb el curs i la classe per a saber on està la fila.
Primer de tot els nens deixen la seva motxilla i la jaqueta al penjador i l’agenda a una safata de fora de la classe. La professora recull l’agenda i la revisa cada matí per si hi ha alguna nota dels pares. La retorna i fa apuntar els deures als nens si és necessari. 

BON DIA A TOTHOM!!
Mentre esperen que arribin tots els companys alguns pares entren a parlar amb la professora per si algun nen necessita alguna atenció especial, si no pot fer alguna activitat o qualsevol cosa. I també hi ha un nen que és diabètic i a cada hora més o menys se li han de fer controls per el sucre.
Una vegada ha arribat tothom, els encarregats començen la seva tasca:
·         Un passa llista saludant a tots un per un.
·         Hi ha l’encarregat del temps.
·         L’encarregat de repartir el material.
·         El delegat que s’encarrega de fer encàrrecs.

Els eriçons son una classe de 25 nens i nenes. Hi ha una tutora que és l’Anna i una vetlladora per a un nen amb Autisme i Trastorns de personalitat. A la classe hi ha nens de diferents parts del món. Hi ha un altre nen que els seus pares s’acaben de separar i la seva vida és una mica caòtica i per tant pega i no fa mai cas de re.

Llengua
L’Alicia la meva padrina li va tocar llegir el llibre Els Músics de Bremen. Mentre llegia tots se l’escoltaven molt atentament. I l’Alicia els feia participar per exemple, amb la imitació dels animals que surten a la història o amb anècdotes que haguessin viscut ells. Un cop acabat el conte l’Anna, la tutora, els va explicar on estava Bremen, ja que el dia anterior havien tractat alguns dels països i ciutats d’Europa. És un dels projectes que es duen a terme en aquesta classe, ja que hi ha alguns nens d’arreu del món.
Un cop acabat el conte i la petita introducció de Bremen, els nens començen amb la seva fitxa: Aquesta consistia a posar el títol del llibre en ordre amb les enganxines que els hi havia donat la professora i després escriure-ho amb lletra lligada.  Un cop van finalitzar aquesta fitxa, l’Anna els va fer dibuixar els animals que sortien al conte. Un cop dibuixats i pintats havien de posar el nom de cada animaló. 
Em vaig adonar que hi havia nens que els costava més que a altres fer la feina. Molts sovint ens demanaven l’ajuda quan havien d’escriure o dibuixar.
Un cop havien acabat de dibuixar i ensenyar a l’Anna els seus treballs anaven tot sols a les seves motxilles i agafaven el seu entrepà, seient a la seva taula i esmorzaven. Quan acabaven agafaven un drap i rentaven la taula.

Pati
Al pati d’educació infantil el vaig trobar una mica pobre i amb pocs jocs. Hi havia un tobogan per a quatre cursos. Al pati solament hi va p4 i p5. Vaig veure de tot: nens que venien plorant que s’havien barallat, unes altres nenes que ja no eren amigues, mil i una història.


Educació  física
A l’hora d’educació física la professora Josefina els va portar al poliesportiu del cole i els va fer una activitat de posar-se amb fila i caminar a cops de pandereta. Primer caminaven normal, després de puntetes i de taló i cada vegada més de presa.
També amb música els va animar a fer una altre activitat i per últim una cursa.

Menjador
Els nens que marxaven cap a casa es posen la jaqueta i els pares els van a buscar a la fila del pati i els nens que es queden al menjador escolar els ve a recollir la monitora de menjador. A p5 els nens que volen poden dormir i qui no vol va al pati a jugar.

Activitat
A l’hora d’activitat el dijous va donar la casualitat que va ser l’aniversari de una nena de la classe. Tothom va posar les taules i les cadires formant una rotllana. La nena de l’aniversari va portar pastís i espelmes per bufar.
Mentrestant, l’Esther, una  professora de suport treia d’un en un als nens fora de la classe per a fer-li un control més individual sobre els avanços en lectura i escriptura.

 

I si tenen set...  Dins del lavabo de l’aula hi ha una pica amb tots els gots de cada nen que porta de casa per poder veure aigua. També hi ha toallites o roba de recanvi que les mares la deixen a l’escola per si hi ha algun problema. També els nens disposen de draps per a rentar les taules i escombres petites per a deixar, després d’una activitat on es pot embrutar el terra, la classe recollida.


Música
I per finalitzar el dijous, els nois i noies de p5B de l’escola Nadal fan música.

Per a fer música els eriçons van a l’edifici de primària. La classe és gran i permet fer balls i moure’s. La professora com ja s’apropa els Nadals els va ensenyar una cançó típica d’aquesta època.

Setmana de la fruita
En acabar la classe va aparèixer el conserge de l’escola amb una panera plena de raïm. Aquesta setmana l’escola Nadal fa la “setmana de la fruita”,on cada tarda berenen fruita per a crear el hàbit des de ven petits. 





He decidit compartir amb vosaltres el que va ser per mi poder gaudir d’aquesta magnífica experiència encara que fos per un dia. 

Cal recordar que també vam fer una visita al museu MNAC. Al meu grup ens va tocar So i Color i realment és una activitat molt encertada per a nens d’educació infantil. Totalment dinàmica i atractiva. 

Com sona? El fantàstic grup que va venir a fer-nos un espectacle del que vam gaudir com a nens petits. 

Així com també les dues brillants conferències d’en Jaume Cela i l’Anna. De les quals hem fet una reflexió per tal de quedar-nos amb allò més important per al nostre futur i el dels nostres alumnes.